Kako vam pitanja oblikuju život- 1.dio

 

 

Jeste li se ikada zapitali  kako  pitanja koja postavljate utječu na vaš život?

Razvijate li vještinu postavljanja pitanja?

Pitanja su ključ promjene jer pokreću naše unutarnje resurse u stvaranje odgovora. Nesvjesni um je beskrajna je riznica informacija i sve što je potrebno da bi dobili odgovore koje tražite jest postaviti pitanje. Nesvjesni um će pretraživati i kreativno povezivati informacije i u vašu svijest donijeti odgovor. Možda ćete dobiti odgovor u unutarnjem dijalogu, možda će vam tijekom dana pažnju privući nešto što prije ne biste ni primijetili što će vas dovesti do traženog odgovora, možda ćete razumjeti stara znanja na novi način ili dobiti što tražite kroz neku knjigu ili video koji će vam „zapeti za oko” ili kroz razgovor s nekom osobom. Svaki put kad postavite pitanje, um traži i stvara odgovor. Zato je važno razviti vještinu postavljanja kvalitetnih pitanja, jer postavljanjem nekvalitetnih, nekonstruktivnih možemo iz neke male stvari napraviti sebi veći problem.

Na primjer, ako upravo sada u tijelu imate neke neugodne osjećaje ili ste umorni, obratite pažnju na te senzacije i postavljate pitanja: Zašto se osjećam tako? Što nije u redu sa mnom? Zašto mi se ovo događa?

Primijetite kako ova pitanja mijenjaju vaše osjećaje i misli.

S ovim pitanjima vi ste upotrijebili svoj um kako bi pojačali stanje neugode i umora. Bolji način korištenja moći uma jest kroz postavljanje konstruktivnijih pitanja usmjerenih na rješenje, učenje i ugodu. Kako upravo sada mogu podržati sebe? Kako da se bolje razumijem? Što mi je upravo sada potrebno? Koja još konstruktivna pitanja mogu postaviti u ovom trenutku?

Predivno je što u cijelom ovom procesu postavljanja pitanja i stvaranja odgovora dolazimo u kontakt s vlastitom kreativnošću i stvaramo povjerenje u unutarnje resurse. Odgovori koje dobivamo su živi, autentični, naši.

 

MALI KORACI

Tijekom dana promatraj koja pitanja postavljaš u unutarnjem dijalogu. Ako primijetiš da postavljaš pitanja koja te ne vode k rješenju, reci u sebi: “Poništavam ovo pitanje.” i zapitaj se “Koje konstruktivno i bolje pitanje mogu postaviti u ovoj situaciji?”