Navike i svjesnost

 

 

 

 

 

Radeći stvari na isti način postižu se isti rezultati. 

Navika je ponavljajući, nesvjesni uzorak ponašanja stečen učestalim ponavljanjima. Bez navika je nemoguće živjeti, važne su jer omogućuju uštedu energije te olakšavaju donošenje odluka stavljajući pojedine radnje na autopilot. Većina ljudi živi na autopilotu, oko 47% budnog vremena funkcioniramo samo kroz navike. Navike koje pridonose našem životu nije potrebno mijenjati. Bit rada s navikama leži u mijenjanju navika koje su destruktivne za nas. Što više upravljamo lošim navikama, to više upravljamo svojim životom.

Usvajanje nove navike je izlazak iz zone udobnosti, prostora u kojem se aktivnosti i ponašanja uklapaju u rutinu. Rutinsko ponašanje minimalizira stres i rizik. U našoj zoni udobnosti imamo osjećaj prisnosti, sigurnosti i povjerenja. Kada izađemo iz zone udobnosti, riskiramo i otvaramo se mogućnosti stresa i tjeskobe.

Malo zdravog stresa zapravo djeluje poticajno i omogućuje osobni rast te pruža motivaciju za djelovanje.

Kako bismo doživjeli napredak pametno je i nužno izaći iz svoje zone udobnosti i promijeniti navike.

Što je potrebno kako bi promijenili naviku?

Svi koji su pokušali mijenjati dugogodišnju naviku znaju kako to nije tako jednostavan proces. Zato je važno pripremiti se na promjenu i biti svjestan da će ovaj proces zahtjevati našu pozornost i energiju, što će značiti da ćemo trebati dobro rasporediti svoje resurse kako bi i druga područja našega života dobro funkcionirala. 

Koraci za pripremu:

  1. Prepoznati petlju navike- znak(okidač)- rutinu- nagradu

  2. Istražiti volju za promjenom- koje su dobrobiti od promjene ove navike? Kako će se promjena ove navike odraziti na čitav moj unutarnji sustav i sustav u kojem se nalazim? 

  3. Jasno definirati ishod promjene- novu rutinu navike uzmajući u obzir da ova rutina obuhvaća cijeli naš sustav i da njome gradimo i novu sliku o sebi- novi identitet (npr. identitet pušača mijenjamo identitetom nepušača, neaktivne osobe u aktivnog rekreativca, osobe koja ujutro prije kavu u osobu koja pije toplu limunadu…)

  4. Odrediti nagradu za prijeđene korake i postignute uspjehe

  5. Vježbati novu rutinu

Tijekom vježbanja nove rutine, pogotovo u trenucima kada ste na izmaku snage, navečer ili kada ste pod većim stresom, vjerojatno je da ćete se vratiti na staru naviku. Budite blagi prema sebi i neka vam ta situacija posluži kao prostor za učenje i pripremu, i ne odustajte od promjene navike. U savladavanju otpora, odgađanja i stresa prilikom mijenjanja navike mogu vam pomoći vježbe mindfulnessa. Već samim promatranjem i unošenjem svjesnosti u postojeću naviku, ona se dekonstruira i lakše se čine promjene.

Odnosi

Navike se odvijaju na autopilotu. Nakon što se petlja navike okine, rutina se odvija automatski. Konstruktivna rutina omogućava građenje čvrstog i stabilnog odnosa, no previše rutine može naštetiti odnosu. Što se događa u odnosu u kojemu je naše ponašanje automatsko? Kada se u komunikaciji s drugom osobom uvijek krećemo dobro uhodanim putovima? Kada se u svojem unutarnjem dijalogu uvijek vrtimo u istim pričama? Kada je naše ponašanje uvijek predvidljivo? Kada svoje sugovornike, partnere, djecu doživljavamo kako smo naviknuli, kada ne primjećujemo i ne uživamo u njihovim promjenama? Što  kada u odnosu imamo naviku komunikacije i ponašanja koje nam šteti? 


MALI KORACI

Zapitajte se: koja je to najmanja nepoželjna stvar koju želim promijeniti, a mogu početi upravo sada? 

Prepoznajte okidače, rutinu i nagradu. Razmotrite koju drugu rutinu želite i kako će se ova promjena odraziti na cijeli vaš sustav. Provjerite i koje su situacije kritične gdje postoji mogućnost da se vratite staroj rutini i što ćete učiniti u tim situacijama. Odredite nagradu i zamolite nesvjesne resurse da vas podrže u ovom procesu promjene. I krenite.