Prostor

– neograničena protežitost, ukupnost odnosa u svim dimenzijama i pravcima

– zajedno s vremenom osnovni oblik ili kategorija postojanja materijalnog svijeta

– razmak

 

Pitanje za promišljanje: Što je prostor?

Važnost vanjskog prostora vidimo kada nam ga netko smanjuje- koliko osjećamo neugodu i tjeskobu. Isto doživljavamo i kada je naš unutarnji prostor ograničen percepcijom da nemamo drugih izbora, manjkom perspektiva. Uhvaćeni u toj percpeciji počinjemo osjećati tjeskobu i neugodu, nedostaje nam zraka i javlja se jaka želja da se oslobodimo i pobjegnemo od svega.

Naš unutarnji prostor je prostor u kojemu jednostavno možemo biti. Biti baš takvi kakvi jesmo. Unutarnji prostor je naša unutarnja sloboda. Svaki put u životu kada osjećamo da ne možemo biti kakvi jesmo, nego od sebe zahtijevamo ponašanje i razmišljanje na drugačiji način, ograničavamo naš unutarnji prostor. Vrlo često te granice dolaze iz vjerovanja na razini društva koje nikad ne propitkujemo. Želimo pobjeći od neugode zbog ograničenog unutarnjeg prostora ponašajući se i nastojeći se promijeniti kako bi bili „kakvi bi trebali biti”. Ima humora u tome.

Ograničavajući si unutarnji prostor smanjujemo mjesto gdje možemo samo biti…

Ključno za pronalaženje unutarnjeg prostora- naše unutarnje slobode, jest primjećivanje tih ograničenja. Primjećivanjem dajemo prostora sebi da budemo kakvi jesmo, da imamo drugačije reakcije i da dijaloge u glavi ne uzimamo ozbiljno.

Ponovnim dobivanjem unutarnjeg prostora dobivamo mudrosti i mir uma koje dolaze s tom prostranošću i manjkom ograničenja. N. Williams

MALI KORACI

Vježbajte primijećivanje prostora podizanjem pogleda prema širini neba, promatranjem i osjećanjem zraka u prostoriji, primjećivanjem prostora između stvari, između misli… 

Vježbama The Art of Mindfulness ili tijekom individualnog rada kroz Savjetovanje učimo kako proširiti svoj unutarnji prostor. 

The Art of Mindfulness
Savjetovanje