Osobni razvoj i roditeljske “greške”

(Želim napomenuti da se u ovom članku ne bavim situacijama teške povrede djetetove dobrobiti i ne pišem o transgeneracijskim prijenosima, prenatalnim, perinatalna i iskustvima u ranom djetinjstvu i jesu li ili nisu utjecala i kako. Tema je pogled na roditeljske “greške” uz pitanje: na koji način su te “greške” potaknule razvoj naših sposobnosti.)

Na ovu temu se sjetim svoje prijateljice Lane koja je sa svojom mamom sudjelovala u radionici o ranim iskustvima i njihovim utjecajima na život u odrasloj dobi. Neko vrijeme nakon radionice mama ju je nazvala da joj kaže kako je naučila puno o svojemu djetinjstvu i da je koristila tehniku pisanja pisama opraštanja kako bi oprostila svojim roditeljima za neka iskustva koja im je zamjerala. Nazvala ju je točno u trenutku kada je Lana pisala pismo opraštanja.

– A kome ti imaš pisati pismo?

– Pa tebi, mama.

Tišina.

Kako smo nasljedili i tjekom djetinjstva “upijali” ponašanja i svjetonazor svojih roditelja, sasvim je prirodno da vam roditelji često „iskoče” kada krenete „raditi na sebi”. Ipak osobni razvoj znači da radite na prepoznavanju i poštivanju svoje jedinstvenosti, jačanju osobne moći, izgradnji vlastitog razumijevanja svijeta i činjenju izbora koji su u skladu s vama. Jasno je da će viđenje svijeta i navike ponašanja koje ste primili od roditelja prije ili kasnije doći pod povećalo i bit će potrebno mijenjati ih. I vrlo je izvjesno da ćete se konfrontirati sa situacijama u kojima ste kao dijete doživjeli nepravdu od strane roditelja. I tu se vrlo često zna pojačati zamjeranje ili okrivljavanje tih iskustava za današnje stanje i prozivanje roditelja (i drugih predaka). Nekada se godine osobnog razvoja svedu na rad na odnosima s roditeljima… 

Vaši roditelji su činili u skladu sa svojim viđenjem stvari i možda su njihova ponašanja bila neusklađena s vašim potrebama i vidite ih kao greške. No,  sve to što iz prvog obiteljskog sustava doživljavate kao prepreke, mogu se vidjeti i kao prečke na ljestvama vašeg razvoja.

Odrasli vi možete vidjeti da su upravo te situacije zbog kojih zamjerate, doprinijele razvoju neke vaše supersposobnosti ili vještine. Ili još uvijek doprinose? Razmotrite tu ideju.

 

I umjesto godina bavljenja prošlošću možete se, na primjer, vratiti u sadašnjost i preuzeti odgovornost i napraviti promjenu sada. Ako imate potrebu za roditeljskom podrškom, možete sami sebi u unutarnjem svijetu biti roditelji, dati si podršku i odrastati. Možete mijenjati sve što ste pokupili iz obitelji, a što nije u skladu s vašim vrijednostima i razumijevanjima. Da, možda neće biti ugodno u ovom procesu promjene i bit će potrebno ulagati pažnju i učiti nove stvari. Možda će vam ovaj proces pokazati sve razlike između vas i roditelja, unijeti prostora između vas, možda će vas zbližiti, a možda udaljiti. Kad krenete ovim putem, vjerujem da ćete otkriti da sav trud vrijedi više nego što ste na početku mogli i zamisliti.

 

I, ako ste roditelj,

vaše tzv. greške nose sjeme supersposobnosti. Činite najbolje što možete, razvijajte se i vjerujte u snage svog djeteta. Svima dobro dođu prečke na ljestvama razvoja.

 

MALI KORACI

Prisjetite se neke situacije iz vašeg djetinjstva oko koje gradite zamjeranje i promislite koju sposobnost ste zbog toga ojačali ili razvili, i što ste dobroga naučili.  

 

Ako vam je potrebno, javite se za individualni termin ili potražite podršku drugih stručnjaka kako bi krenuli u ovaj proces promjene perspektive, preuzimanja odgovornosti za promjenu i odrastanja.