The Art of Mindfulness

 

 

Mindfulness je prirodna sposobnost čovjeka, svjesnost koja nastaje usmjeravanjem pažnje na poseban način: namjerno, u sadašnjem trenutku i bez prosuđivanja. To je stanje svijesti prihvaćanja i prepuštanja. 

Vaša pažnja je vaša najvrijednija valuta i upravljanje pažnjom je egzistencijalno važna vještina.

U što ulažete pažnju u životu, to razvijate. Upravljate li svjesno svojom pažnjom ili se premješta automatski bez vašeg svjesnog izbora?

Mindfulness vam omogućava izbor- možete povući pažnju s uobičajenih misli, osjećaja i ponašanja koje se neprestano automatski odvijaju i vratiti ju u sadašnjost. Iz stanja ovdje i sada možete promatrati situaciju i činiti drugačije izbore, razvijati ugodnije odnose i život.

Da bi se uopće mogli sjetiti sadašnjeg trenutka, potrebno je redovito „trenirati” kroz formalnu i neformalnu praksu. Treniranje obuhvaća istovremeni rad na dva područja: uvježbavanje stanja pune svjesnosti i učenje o funkcioniranju uma. 

Vježbanje pune svjesnosti 

Svjesnost je vježbanje usmjerenosti na ono što se događa oko i unutar vas u sadašnjem trenutku. To je sposobnost koju posjeduju sva ljudska bića. Kad god postanete svjesni onoga što izravno proživljavate svojim osjetilima ili stanjem uma kroz svoje misli i emocije, nalazite se u stanju pune svjesnosti. Istraživanja pokazuju da treniranjem svjesnosti preoblikujemo i fizičku strukturu mozga i omogućavamo da mozak uči čak i kad se nalazi u izazovnim situacijama koje bi inače djelovale preplavljujuće za naš sustav.

Učenje o funkcioniranju uma

Naš um ima neograničene potencijale i vrlo je važno da naučimo učinkovito upravljati njima, jer ih koristimo bez obzira jesmo li toga svjesni ili ne. Ako se nalazimo uvijek u istim mislima, osjećajima i ponašanjima, odnosima, ulogama, kontekstima, stiuacijama, imamo teškoća zauzeti drugačije perspektive ili činiti drugačije izbore, nedostaje nam kreativnosti, životne radosti i zadovoljstva, možemo zaključiti da vjerojatno ne znamo dobro upravljati svojim unutarnjim potencijalima. Drugim riječima, koristimo vlastite potencijale kako bismo živjeli neugodno i nezadovoljno. 

Ako želite promijeniti nešto u svojemu životu, morate naučiti nova znanja i vježbati nove vještine. 

Tijekom radionica The Art of Mindfulness učimo i vježbamo vještine i znanja važna za učinkovito upravljanje svojim unutarnjim resursima kako bi živjeli priče koje želimo.

Zadnjih desetljeća provedena su brojna istraživanja koja potvrđuju korisnost treniranja pune svjesnosti za psihičko i tjelesno zdravlje, te opći osjećaj zadovoljstva, radosti i kvalitete življenja. Neuroznanstvena istraživanja utvrdila su da već osmotjedno vježbanje u trajanju od 15- 20 minuta dnevno mijenja mozak, te su nađene sljedeće promjene:

– povećanje sive tvari u područjima mozga povezanih s donošenjem odluka, pažnjom, empatijom,  regulacijom emocija, samo-referentnošću (samopromatranjem) i promjenom perspektive 

– smanjenje gustoće sive tvari u amigdali koja igra važnu ulogu u anksioznosti i stresu

– poboljšavanje cirkulacije, sniženje povišenog krvnog tlaka te smanjivanje rizika od oboljenja od kardiovaskularnih bolesti

– jačanje i aktiviranje dijelova mozga povezanih s ugodnim emocijama poput sreće i suosjećanja

– poboljšanje pamćenja i učenja

– jači osjećaj predanosti radu i spremnosti na suočavanje sa životnim nedaćama

Ciklus treninga The Art of Mindfulness postupan je rad na uvježbavanju stanja pune svjesnosti, prepoznavanju i promjeni petlji navika i vjerovanja, rad s namjerom, nelineranim načinima razmišljanja, osjećajima i tjelesnim senzacijama.

Vježbe se održavaju grupno uz podršku voditeljice tijekom i između radionica

ponedjeljkom u 18:30 i utorkom u 19:30 u Inspiri, te nedjeljom u 20:30 online putem Zooma.

Prvih dolazak na vježbe je besplatan uz obveznu najavu.

***Sudjelovanje na online vježbama je mjesec dana besplatno.