Sve je međuovisno

 

Što je to u našem načinu percipiranja da ne vidimo međuovisnosti? Da ne vidimo da ne postoji nešto što je odvojeno od nečega drugog?

 

 

Promotrimo ovu ideju međuovisnosti na razini tijela kao sustava.

Kvantni valovi/čestice- atomi- molekule- organele- stanice- tkiva- organi- sustavi organa- TIJELOUM- obitelj- zajednica- populacija- ekosustav- biosfera- sustav Zemlje- Sunčev sustav- Mliječni put… Sve-mir.

Živi i „neživi” dijelovi sustava su nerazdvojno povezani unutar sustava Zemlje, baš kao i unutar sustava tijelouma. Ako se bilo koji dio sustava promijeni, promjene će se dogoditi u cijelom sustavu. Svi živi sustavi se neprestano mijenjanju i obnavljaju kako bi održavali svoju stabilnost i strukturu unutar širih sustava koji se neprestano mijenjaju.

Na isti način možemo promatrati i sustave našega uma koji vode unutarnje dijaloge, naše individualne umove koji su umreženi u socijalne stvarnosti obiteljskog sustava i kulture. Promjena u jednom dijelu sustava utječe na cijeli sustav.

Svi sustavi mijenjaju se stalno- istovremeno- u sadašnjosti. Razina glukoze u krvi, molekule emocija ili misli, ili temperatura mjesta gdje se nalazite, karantena, potresi… Vi kao sustav se mijenjate i pod utjecajem promjena u drugim sustavima. I ta promjena u vašem sustavu utječe na promjene u drugim sustavima.

Jeste li ikada razmišljali je li moguće točno odrediti gdje su vaše granice? Gdje točno povlačite „crtu” kada odjeljujete tijelo od uma ili sebe kao sustav od fizičke i mentalne okoline?

Pa ako ste se kad pitali ima li smisla osobni razvoj– možda će vam odgovor doći kroz razumijevanje međuovisnosti i ideje da promjena “na bolje” u vama mijenja sustave čiji ste dio. Na bolje.

MALI KORACI

Uočavajte međuovisnost u svojemu okruženju. Možete to činiti i dok vježbate disanje. Kontemplirajte o molekulama kisika koje razmjenjujete sa svojom okolinom.

Razmislite o potrazi za uzrocima i pitanju “zašto” u svojemu životu.