Promjena teče

Neke promjene se dogode iznenada, a neke gradimo. Ponekad smo jako pažljivi u gradnji, a ponekad kao djeca raspemo pijesak posvuda kako bi napravili jednu kulu. Nekada svjesno odlučujemo na koji način ćemo učiniti promjenu, a nekada naše nesvjesno odluči pa se nađemo promijenjeni bez da znamo kako smo došli do toga. Nešto u nama se samo od sebe presložilo i više nismo isti.

Nema pravila za promjene. Čak i ona koja sami odredimo, mijenjaju se tijekom promjene. Danas znamo toliko koliko znamo, sutra smo za doživljaje jednog cijelog dana iskusniji i znamo drugačije.

U razdobljima života kada osjećamo unutarnju čežnju za promjenom na nekom životnom području, a nikako da ju napravimo, često se zna dogoditi da svoju moć i odgovornost prebacujemo na okolnosti, druge ljude ili priče koje imamo o sebi- „ne mogu jer…”.

Važno je razumjeti da na taj način i dalje činite promjenu, no u smjeru da vrijedno gradite postojeće stanje. Promjena teče. Pitanje je samo ide li u smjeru u kojem želimo da ide ili u smjeru da podržava naše trenutno životno stanje s kojim smo nezadovoljni.

Možda je mudrije da usmjerite tijek promjene u „mogu jer…”. (Možda je samo jedan odgovor na ovo pitanje dovoljan: „mogu jer tako želim”.)

Za promjenu na koju se odlučujemo svjesno, važna je priprema.
Uzmite vremena koliko je potrebno kako bi to napravili temeljito. Krećete u novi projekt i važno je dobro istražiti trenutno stanje, početnu točku, i u tome biti iskren prema sebi. Promatrajte svoj unutarnji i vanjski svijet. Istražite i što će vam biti izazovno i pronađite rješenja. Istražite budućnost, buduća ponašanja koja će se razviti s ovom promjenom, razmišljanja, unutarnja stanja. Razlomite svoj put na puno malih koraka i podržavajte sebe na putu promjene. Za svaki korak si barem dajte riječi ohrabrenja i podrške. Zamolite i svoje nesvjesno da vam da odgovore, rješenja i podrži vas u tom procesu.

Svaka promjena uzbudljiv je način učenja o sebi i svojem svemiru. Uzbudljiv način stvaranja nekog drugačijeg svijeta, nekih drugačijih odnosa, otvaranje prostora i ljudima oko nas da u odnosu s nama budu drugačiji. I često „nuspojave”, promjene koje nastanu usputno, oduševljavaju više nego projekt na kojemu radimo.

„Zasukat rukave” i mijenjat svoju psihosomatsku mrežu, neprocjenjivo je iskustvo. I nakon jednog puta, svaki sljedeći je sve uzbudljiviji.