Zadovoljstvo povezivanja

 

Jeste li znali povezanost s drugim ljudima utječe na vitalnost i osjećaj strasti prema životu, a nepovezanost doslovno stvara fizičku bol?

Mozak se “uključuje” i “isključuje” ovisno o socijalnim interakcijama.

U mozgu postoji nekoliko područja koja čine sustav nagrađivanja. Taj sustav nagrađuje vas osjećajem zadovoljstva kada steknete nova znanja.  Zadovoljstvo vas motivira za ponavljanje ponašanja koje vas je do njega dovelo. Prepoznajete to i u životu, zar ne?

Osjećaj vitalnosti, volje, strasti za životom ovisi o aktivaciji ovog sustava nagrađivanja.

A kako bi se aktivirao dovoljan je već jednostavan čin prijateljskog pogleda ili osmijeha, jer naš mozak je inherentno, urođeno, socijalan. Potrebe za odnosima s ljudima u mozgu osnovne su, kao i hrana i sigurnost.

Privrženost, poštovanje, pažnja, odobravanje, prihvaćanje, razumijevanje aktiviraju sustav nagrađivanja, i to jače ako dolaze od ljudi koji nam se sviđaju i važni su nam.

Važnost odnosa s drugim ljudima za dobrobit vidi se najbolje u situacijama socijalne isključenosti, izolacije i ponižavanja. Sustav nagrađivanja tada smanjuje svoju aktivnost, što rezultira smanjenjem životne vitalnosti, volje i razvojem depresije. No, osim toga, takva socijalna iskustva uključuju i mreže za bol u mozgu. 

Drugim riječima, osoba kojoj nisu zadovoljene potrebe za socijalnim odnosima osjeća fizičku bol.


MALI KORACI

Budite svjesni u svojim odnosima. Vaši postupci uključuju i isključuju zadovoljstvo ili bol u drugim ljudima, pa uložite svoju pažnju u podržavanje druge osobe. Samim time podržavate i sebe, jer osim što gradite svoje odnose, sustav za nagrađivanje uključuje se i kada se ponašamo altruistično, volonterski- kad podržavamo druge ljude.

Jedan od odnosa koji aktivira sustav nagrađivanja jest odnos povjerenja i razumijevanja izgrađen između klijenta i terapeuta. U takvom odnosu, u našem se mozgu lakše mijenjanju postojeće slike o sebi. Promjena u terapijskom procesu nije imaginarna, nego utjelovljena promjena u mozgu.

Upotrijebite ovo znanje za izgradnju kvalitetnijih odnosa i poklonite sebi životno iskustvo procesa promjene u terapijskom odnosu.