Lakoća je u prihvaćanju

Prihvaćanje ne znači biti inertan, ne preuzimati odgovornost i ne mijenjati stvari. To nije pasivno stanje „tako je kako je”, nego aktivno.

Prihvaćanje je aktivan čin preuzimanja odgovornosti za unutarnje doživljaje kroz svjesno dopuštanje svemu što doživljavate u sadašnjem trenutku, svim osjetima, senzacijama, osjećajima, mislima, da budu takve kakve jesu. 

To je izraz brige za sebe, davanje sebi slobode osjećanja, podržavanja sebe i istraživanja svojih unutarnjih stanja.

Prihvaćanje donosi puno veću unutarnju transformaciju nego što se na prvi pogled čini.

Vrlo često kad osjetite bol ili osjećaje koji nisu ugodni imate potrebu pobjeći od njih, nekako ih promijeniti, ublažiti ili otupiti. Obično je to prva reakcija na neugodu. Ako usmjerite pažnju na svoje tijelo, možda ćete moći primijetiti kako u tim situacijama i vaše tijelo reagira dodatnom napetošću koja služi kako bi zadržala i potisnula taj neugodni osjećaj i omogućila da funkcionirate „nesmetano”. Osim što tijelo reagira napetošću, vrlo često se dogodi i da posegnete za hranom, alkoholom, tabletama, socijalnim mrežama, TV—om, pretjeranim razmišljanjem i zaključivanjem, prekomjernom meditacijom i vježbanjem i dr. ponašanjima kako bi se „otupili”. No, prije ili kasnije sve ponovno izroni na površinu i to na vrlo kreativne načine, dugoročno kroz narušene odnose ili narušeno zdravlje. Tako ste, na osnovnu nelagodu izbjegavanjem izgradili i dodatnu. 

Kada znate da su neugoda, ljutnja, tuga, strah, bol, napetosti i drugi neugodni osjećaji za koje možda nemate ime… prisutni u vama i da izbjegavanje nije rješenje bez obzira što možda pruža privremeno olakšanje, zar nije mudrije odvojiti nekoliko minuta u svojemu danu kada ćete priznati njihovo postojanje i pustiti se osjećati što osjećate?

Nije potrebno prihvatiti cijelu situaciju za koju vežete te osjećaje. Ako ih doživljavate „ogromnima”, vjerojatno imate razmišljanje kako bi to trebali prihvatiti sve odjednom i da možda nemate snage za to. Krenite s prihvaćanjem senzacija koje su prisutne u sadašnjem trenutku. I ovdje i sada prihvaćajte senzacije koje vam je lako prihvatiti. Rad srca, napetost mišića, bol na jednom mjestu… Nema potrebe mijenjati išta od toga, samo sve primijetite i pustite neka bude, dišite i promatrajte što se zbiva u vama.

Prihvaćanje nije „tehnika” za promjenu stanja, iako se promjena događa. Prihvaćanje je poštivanje sebe i svojih osjećaja, briga o sebi. Svu energiju koju ulažete u izbjegavanje neugode možete usmjeriti u povećanje razumijevanja svojih unutarnjih procesa. Izbjegavanje neće unijeti željene promjene u vaš život. Prihvaćanje hoće pa čak i kada se radi o fizičkoj boli.

Sloboda koju dajete sebi dopuštajući si da osjećate što osjećate, da se mijenjate, razumijete, da se brinete o sebi, stvara lakoću i jednostavnost življenja. Uživajte u razumijevanju sebe i u ugodi i u neugodi.

MALI KORACI

Usmjerite pažnju na disanje i pronađite osjećaj koji ne prihvaćate.

Priznajte postojanje tog osjećaja tako da izgovorite u sebi: „Upravo sada osjećam….”

Promatrajte senzacije u tijelu i dok dišete možete si govoriti „Osjećam.”, „U redu je osjećati…”

Dišite i pustite neka sve bude. Istražujte i promatrajte.

Prihvaćanje je sastavni dio mindfulness stanja i vježbi koje možete naučiti na radionicama The Art of Mindfulness .