Ispričavate li se za osjećaje?


Ljudi si daju vrlo malo prostora za osjećanje i prihvaćanje osjećaja. Postoji u našem društvu ta ideja da treba biti pozitivan i kada se osjećaju loše se ispričavaju za to. Kao da se ispričavaju što imaju rame, nos, misao, srce?

 

Kada smo tako predivan, kompleksan sustav koji se sam obnavlja i iscjeljuje, koji se može prilagoditi na skoro sve situacije i razvijati stalno nove ideje, vještine, neprestano učiti… zbog čega misliti da su neugodni osjećaji suvišni i nešto što bi trebalo odbaciti, izbrisati, ignorirati?
Svi sustavi tijelouma imaju svoju svrhu. Ako ju ne vidite, ne znači da je nema. Osjećaji su tu jer su vam potrebni. Ako negirate ili odbacujete određene osjećaje, ili se trudite biti „racionalni” (?), možda je vrijeme da to promijenite, istražite širu sliku i smisao tih osjećaja.

Ono što bi bilo dobro preispitati i možda odbaciti kao nepotrebno su ideje o pozitivnosti, bježanje od negativnosti, ideje o sreći i idealiziranim slikama života koje su nerealne.

Kategorije “pozitivnog i negativnog” postoje u teoriji afekata, no ne znače to što većina podrazumijeva. Dimenzija pozitivnog afekta obuhvaća emociju radosti, ali i i ljutnje. Pozitivni afekt čine emocije koje angažiraju osobu u određenom smjeru, pokreću osobu da nešto učini, a negativne one koje ju udaljuju od aktivnosti. Drugim riječima, pozitivno i negativno nije istovjetno s ugodom i neugodom.

Svi osjećaji imaju svrhu i u redu su, samo su neki neugodni, a neki ugodni.

Iskrenost prema sebi– prihvaćanje toga što zaista osjećate, i dopuštanje sebi osjećati, puštanje senzacija da teku kroz tijelo, omogućuje tijelu i umu da se dobro prilagode na novu situaciju i promjenu.
Učenje načina na koje možete izraziti svoje osjećaje, omogućuje vam da gradite svoje odnose. Vježbanje prisutnosti (mindfulnessa) omogućava vam da smanjite automatske reakcije i preplavljenost emocijama tako možete bolje upravljati svojim ponašanjem i stanjima.

Vi ste ti koji birate kako ćete uložiti osjećaj.
Uvijek možete potražiti podršku stručnjaka ako želite učiti kako to činiti.

MALI KORACI

Udobno se smjestite i usmjerite pažnju na disanje. Osjetite podlogu (stolicu, krevet, zemlju) na kojoj se nalazite i primijetite stabilnost, sigurnost i podršku koju vam daju.
Pronađite u tijelu neugodni osjećaj. Dišite i recite u sebi: „Dopuštam si osjetiti ovaj osjećaj.” Dišite, promatrajte senzacije i promjene koje se događaju.
(Možete zamijeniti ove riječi i drugima koje su više u skladu s vama, npr. Biram upravo sada osjetiti ovaj osjećaj. Mogu li upravo sada osjetiti ovaj osjećaj?…)